Boomplantdag, wat houdt het in?

Een boomplantdag is een speciale dag waarop bomen worden geplant door kinderen. Er wordt een feestelijke gelegenheid van gemaakt, waarbij iedereen welkom is. Het doel is de jeugd laten beseffen hoe belangrijk de natuur is en het voorkomen van vernielingen in de toekomst.

Untitled design - 2022-10-22T110408.494

De verbondenheid tussen mens en boom

De verbondenheid tussen de boom en de mens is al zolang dat de mens bestaat. Er worden in verschillende geschiedenisboeken geschreven over eeuwenoude eikenbomen. Een eik kan wel 500 jaar worden en zelf nog ouder. Het bos heeft ook een hele mooie en magische kant. In elk sprookje komt wel een bos voor. Regelmatig een boswandeling kan goed werken tegen een depressie.

Respect voor oudere bomen

Het doel is om jonge kinderen in de leeftijd van 9 en 10 jaar wat meer te leren over de bomen en hoe belangrijk de bomen zijn voor de natuur. Het is de bedoeling dat elk kind tijdens zijn basisschooltijd 1 boom gaat planten. Dit is natuurlijk een hele bijzondere ervaring en word niet snel meer vergeten. Het is de bedoeling dat de kinderen de kennis dan ook weer overbrengen op familieleden en vrienden en vriendinnetjes. Als kinderen al jong betrokken raken bij de natuur en al dat groen, zullen ze er op latere leeftijd meer respect voor opbrengen

Een intentieverklaring

In 2016 heeft de gemeente ‘S-hertogenbosch een intentieverklaring getekend. Met deze ondertekening wil de gemeente dat elk kind “S-hertogenbosch in zijn basisschooltijd minimaal 1 boom gaat planten. Momenteel hebben zo’n 50 gemeenten dit voorbeeld opgevolgd. Een heel mooi begin dus.