Ontstaan

Hoe is de boomplantdag ontstaan?

Bomen kunnen een oplossing vormen voor de klimaatproblemen die momenteel aan de orde zijn. Bomen zorgen ervoor dat de stijging van het CO2-gehalte in de lucht wordt verminderd en dat de lucht wordt gezuiverd. De planeet zal daardoor minder snel opwarmen. Bomen zorgen dus voor een duurzame leefomgeving en zijn heel belangrijk voor ons bestaan.

Oorsprong jaarlijkse boomplantdag uit Amerika

Het idee voor een jaarlijkse boomplantdag komt uit Amerika. Op 10 april 1872 is er een besluit tot resolutie gekomen. In Nebraska was er rond die tijd een groot tekort aan bomen ontstaan. Omdat er zoveel bomen zomaar werden omgehakt kwamen er zorgen om erosie. Ook werd het gevaarlijk voor de dorpen want hun natuurlijke bescherming tegen de stormen in de winter waren plotseling weg. Helaas was er te weinig geld en waren er te weinig mensen om voor een grote bebossing te zorgen.

Untitled design - 2022-10-22T110805.094
Untitled design - 2022-10-22T110931.912

Nationale Arbor Day

Stirling Morton was toen de minister van Landbouw van de Verenigde Staten. Hij kwam met een plan dat de bevolking allemaal een boom zou planten. Hij hoopte dat de bevolking hierdoor wat meer verantwoordelijkheidsbesef kreeg voor de natuur en het gebruik van alle hout. Op de eerste boomplantdag in Nebraska zijn een miljoen bomen geplant en binnen 20 jaar is er 50.000 ha lang bebost. Andere staten hebben dit idee snel overgenomen. Het wordt in Amerika Nationale Arbor Day genoemd.



De eerste officiële boomplantdag in Nederland

De eerste officiële boomplantdag werd georganiseerd op 10 april in 1957. Er waren rond de 1600 kinderen aanwezig en dit gebeurde in Apeldoorn. Vanaf het jaar 1980 is de stichting Nationale Boomfeestdag ontstaan. 60 jaar later zijn er jaarlijks rond de 100.000 kinderen die bomen planten op de boomplantdag. Deze dag is ontstaan vanwege de ontbossing die wereldwijd plaatsvindt. Bomen en planten moeten weg en de ruimte wordt gebruikt om huizen en gebouwen op te bouwen. Bomen geven zuurstof en zijn belangrijk voor ons als mensen en dieren.

De Nationale Boomfeestdag in jouw gemeente

Tegenwoordig zijn er 260 gemeente die meedoen aan de Nationale Boomfeestdag

Op de website van je eigen gemeente kan je zien of je gemeente ook meedoet aan de nationale boomfeestdag en welke activiteiten er voor die dag gepland zijn. Het wordt op de derde woensdag van maart gevierd. Iedereen is altijd welkom om een kijkje te nemen.