Als je een woning gaat kopen zijn er veel kosten waar je mee te maken krijgt. Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je met welke kosten je rekening moet houden.
De kosten van de woning
De belangrijkste kosten zijn de kosten voor de woning. De prijs van de woning bij de advertenties is zelden de prijs die je uiteindelijk betaald. Er wordt namelijk bijna altijd overboden. Een makelaar kan je adviseren hoeveel je moet overbieden. Regelmatig doet de makelaar van de verkopende partij alsof er al een hoger bod is geweest. Gelukkig is er sinds kort een nieuwe wet. Door deze wet moet de makelaar transparant zijn over welke bedragen zijn geboden op het huis. Er is wel een situatie waarin je mogelijk mminder hoeft te betalen dan de vraagprijs. Binnenkort wordt er namelijk het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen opgericht. Hierdoor kunnen starters en gezinnen €75.000 korting krijgen op een nieuwbouwhuis. Hiervoor mogen ze maximaal een bruto inkomen tussen de 40.000 en € 65.000 hebben. Deze subsidie moet wel terugbetaald worden als de woning later verkocht wordt.
Bijkomende kosten
Naast de kosten voor de woning zijn er veel andere kosten waar je rekening mee moet houden. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de overdrachtsbelasting, notariskosten, (eventuele) makelaarskosten en advieskosten. Als je maximaal 35 jaar bent en je eerste huis koopt krijg je mogelijk vrijstelling van de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde van je woning. Er zijn wel nog een aantal andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. De notaris betaal je voor het opstellen van de hypotheekakte en overdrachtsakte. Als je het huis laat taxeren betaal je hiervoor taxatiekosten.
Kosten na het kopen van je huis
Naast de kosten voor het kopen van je huis moet je ook rekening houden met de kosten na het kopen van je huis. Maandelijks betaal je de hypotheekkosten. Daarnaast moet je bijvoorbeeld rekening houden met kosten, zoals groenaanleg, groen beheer, onderhoud en reparaties aan je woning. Als je een huurwoning hebt betaal je hiervoor servicekosten. Zorg dat je voor deze kosten een apart potje geld hebt. Zo voorkom je dat je geldproblemen krijgt. Zorg ook dat je de woning die je wilt kopen laat taxeren. Zo voorkom je dat je na de koop van de woning erachter komt dat er veel mankementen zijn.
Zorg dat je voor het kopen van de woning goed inzicht hebt in je financiële situatie. Een hypotheekverstrekker helpt je hierbij. De hypotheker heeft inzicht in je schulden, maar niet in je studieschuld. Geef deze alsnog op. Als je dit niet doet heb je geen realistisch berekening van hoe hoog je hypotheek kan zijn. Dit kan op de lange termijn voor problemen zorgen.